De kerstvakantie: tijd om de handen uit de mouwen te steken en uzelf nuttig te maken in of rondom het huis. Er is namelijk nog het een en ander te doen om de tuin op te fleuren en winterproof te maken.
-
Plant winterbloeiers
Zolang de grond niet bevroren is en het niet vriest, kunt u mooie winterbloeiers planten, zoals de geelbloeiende winterjasmijn, mahoniestruik, hulst, sneeuwbal (Viburnum), toverhazelaar (Hamamelis) en Skimmia. U vindt een mooi assortiment bij ons in het tuincentrum in Den Haag.
-
Vul potten en bakken met groen, bessen en bloemen
Vul potten, bakken en manden met wintergroen en kleine winterbloeiers, zoals winterviolen, heide, klimop, miniconiferen, zilverstruikjes, druifheide (Leucothoe), bergthee (Gaultheria) en parelbes (Pernettya). Geef ze een plek die ook vanuit de huiskamer goed zichtbaar is, zoals op de tuin- of balkontafel. Een paar fleurige bakken of potten bij de voordeur heten iedereen op een sfeervolle wijze hartelijk welkom.
-
Sla sfeermakers in
Sfeermakers zijn onmisbaar. Denk aan (geur)kaarsen, windlichten, een vuurschaal of -korf of een bloeiende kamerplant, zoals een amaryllis, flamingoplant (Anthurium) of een leuke hangplant die altijd voor extra sfeer zorgt.
-
Neem winterstekken
Op een vorstvrije dag kunt u stekken nemen van struiken en bomen waarvan al het blad is afgevallen, zoals de vijg, druif, hortensia, hazelaar, kornoelje, wilg, bruidsbloem (Deutzia) en Ribes (kruisbes, aalbes, rode bes). Deze struiken en bomen zijn in rust, dus knip er niet te veel takken af en knip niet te diep, anders raakt de struik of boom beschadigd en is de kans op vorstschade groter.
-
Verwen de vogels
Vergeet de vogels niet! Daar doet u trouwens ook uzelf een plezier mee. Het is leuk om te zien hoe die vrolijke en mooie tuingasten af en aan fladderen en allerlei capriolen uithalen om bij de lekkerste (dop)pinda's, vogelpindakaas, vetbollen en zonnebloempitten te komen. Wist u dat vogels u straks helpen in de strijd tegen slakken, luizen en andere tuinplagen? In ons tuincentrum in Den Haag vindt u ook allerlei voederschalen, -silo's, -huisjes en waterdrinkschalen.
-
Watermanagement
Haal alle waterschalen onder terras- en balkonpotten weg, als u dat nog niet gedaan hebt. Sluit de hoofdkraan af en maak de dakgoten schoon of laat dit doen, om lekkage te voorkomen. Zorg ervoor dat de vijver niet dichtvriest bij aanhoudende vorst. Leg er een bal, een gebundeld bosje stro of een warmte-element in. Of maak gebruik van ijsvrijhouders voor vijvers. Vraag onze medewerkers ernaar.
-
Opruimen en onderhouden
Ruim de schuur of garage op en maak tuingereedschap schoon en scherp en laat het eventueel repareren of slijpen. Vet metalen gereedschap in tegen roest en vet of olie houten stelen en handvatten in om te voorkomen dat ze uitdrogen en daardoor minder veerkrachtig worden.
-
Verzorg overwinterende pot- en kuipplanten
Controleer overwinterende kuipplanten in de garage, schuur, kas of op zolder regelmatig op wol- en dopluis en slakken. Verwijder bruin of aangetast blad. Zorg voor voldoende ventilatie door de planten te laten luchten op een windstille, droge dag. Geef geen tot weinig water. Voel aan de potgrond hoe vochtig of droog deze is en geef eventueel een beetje water als dat nodig is.
-
Wintersnoei
Snoei (als het niet vriest) appel- en perenbomen, kweeperen, mispels, kiwi, vijg, druif, bessenstruiken en bladverliezende hagen. Verwijder dode, zieke en elkaar kruisende takken. Maak van het snoeiafval een takkenril of insectenhotel. Of knip de nog gezonde takken klein voor op de composthoop of in de compostbak.
-
Bescherm vorstgevoelige tuin- en potplanten
Zodra de temperaturen onder het vriespunt komen, is het tijd om tuinplanten te beschermen tegen vorst. Hiervoor vindt u in ons tuincentrum verschillende materialen, zoals jute, rietmatten, vliesdoek en noppenfolie. Echt vorstgevoelige planten, zoals potgeraniums (Pelargoniums), fuchsia's en oleanders, laat u het best overwinteren in een onverwarmde kamer, kas of garage. Zet potten met iets minder vorstgevoelige planten op een beschutte plek, bijvoorbeeld tegen de relatief warme huismuur, en bedek de bodem van de pot met een mulchlaag. U kunt ze ook in een iets grotere pot zetten en de ruimte tussen de potten vullen met stro, bladeren of noppenfolie, als extra isolatie. Zorg ervoor dat overtollig water uit de pot kan lopen, door de pot bijvoorbeeld op bakstenen, voetjes of twee plankjes te zetten.
Genoeg te doen deze winter. Het hele team van ons tuincentrum in Den Haag wenst u een fleurig nieuw jaar! Ons tuincentrum is geopend! Komt u snel langs?